Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

June 2013
M T W T F S S
« May   Jul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

En ledarskribent skriver ihop en sak utan att ha något vettigt att säga

Sveriges förorter har inte bara skapa kravaller utan också en hel del nya gräsrots- och medborgarrörelser.

Nu har detta faktum också nått de olympiska höjderna på Dagens Nyheters ledarredaktion.

Och där har Hanne Kjöller till sist känt sig manad att Säga Något. Dessutom är målet tydligen att göra en sk write down, en nedtagning av de förargliga rörelserna.

Problemet är att detta mest av allt verkar skrivet av någon som inte vet vad hon skall säga. Tydligen fanns heller ingen på Dagens Nyheters redaktion som levde i, eller vuxit upp, i Stockholms förorter som kunde hjälpa henne på traven. I brist på bättre vänder sig ledarskribenten till internet för att gräva fram Sanningen om Megafonen och andra grupper med hjälp av Google.

Hela ledarartikeln handlar mest av allt om de tankspridda och planlösa efterforskningar som Hanne Kjöller bedrivit, blandat med insinuationer. Detta serveras nu för Dagens Nyheters läsare, tydligen i brist på bättre.i Hon upptäcker att Megafonens talesman Rami Al-Khamisi berättat i en intervju att han är besviken på Svenska Bostäder för att de inte ville låna ut lokal till Megafonens läxhjälps verksamhet.

Al-Khamisi avslutar:

För 3-4 år sedan var det kravaller här ute. Vi har hela tiden har stått för att organisera sig demokratiskt. Det är beklagligt att man nu försöker tysta kritiska röster.”ii

Den spontana intrycket är att Megafonen försöker se att barnen i förorterna läser läxor hellre än gör gör bus eller deltar i kravaller men så uppfattas det inte av Hanne Kjöller. Hon anar istället hot mot Svenska Bostäder. Kanske ett led i en beskyddarverksamhet? Ett där Megafonen hotar att släppa loss sina horder. (Det vet man ju hur de är i förorterna.)

(Med tanke på att intervjun är ett år gammal måtte Megafonen ha väntat oförskämt länge.)

Annars redovisar Hanne Kjöller sådana frukter av sitt surfande på internet som att Rami al-Khamisi lämnat in ett medborgarförslag till Rinkeby-Tenstas stadsdelsnämnd om att anlägga konstgräs på en fotbollsplan.

Förslaget gillas av förvaltningen,” konstaterar Hanne Kjöller olycksbådande.

Jaha. Och vadå?

Tja, sen var det inget mer. En fotbollsplan skulle få konstgräs.

Hon noterar att aktionsgruppen ”Alby är inte till salu” ofta omnämns på Megafonens hemsida (kan bero på att aktionsgruppen håller på att gå samman med Megafonen). Hanne Kjöllers sökningar föranleder henne att rapportera till Dagens Nyheters läsare att de visst ordnar ”…namninsamlingar och demonstrationer. ”

Vilket stämmer. ”Alby är inte till salu” lyckades samla in 6 000 underskrifter för att ordna folkomröstning om privatiseringen av 1 300 lägenheter på Albyberget. Denne bloggare är närmast benägen att uppfattade det som en aktningsvärd prestation av en aktionsgrupp vars medlemmar huvudsakligen verkar vara tjugoåringar. Hanne Kjöller försöker efter förmåga att framställa det som suspekt, utan att riktigt förklara varför.

Och så fortsätter det. Kjöller vinglar från den ena poänglösa poängen efter den andra. Något är fel i de nya gräsrotsrörelserna som poppat upp i förorterna men Hanne Kjöller kan bara inte för sitt liv komma på vad det är för något och hittar inget vettigt på internet.

Läsarna ser ofta DN:s ledarsida uttala sig tvärsäkert om vad som sker i Amerikansk politik. Ställde det sig helt omöjligt för en för en medlem av Dagens Nyheters ledarredaktion att masa sig ut till några av de berörda förorterna, en halvtimme med buss, tunnelbana, pendeltåg eller taxi för att bedriva efterforskningar på plats?


iMegafonen med oklar röst” Hanne Kjöller, Dagens Nyheter, 4 juni 2013.

iiInga fler hyresfria lokaler för Megafonen” av Jakob Hultman, Hem & Hyra, 12 augusti 2013.