Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

April 2013
M T W T F S S
« Feb   May »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

Tio år efter invasionen

Ett arv av aska del 1

Mycket litet återstår.

Det sitter en ny regim i Bagdad. Det finns en överdimensionerad amerikansk ambassad.

Och ett arv av aska.

ambassadskisser

Den gigantiska, nya amerikanska ambassaden i Bagdad utgör en veritabel stadsdel som täcker 42 hektar (Vatikanstaten täcker 41). Den invigdes 2009. Där uppges finnas swimmingpool, biograf, tennisbanor, tre sjukhus, vattenreningsverk, kraftverk. Den får alla sina livsmedel importerade från Förenta Staterna. Den var tänkt att rymma 16 000 människor varav 3 000 skulle vara diplomater. Gräsmattorna och trädplanteringarna som funnits inprickade i de ursprungliga planerna fick man klara sig utan. Pengarna räckte inte till. Betongbyggnaderna är konstruerade för att vara bombsäkra. En reporter tyckte att hela anläggningen utstrålade en blandning av makt och förföljelsemani på samma gång.i Hela bygget var föråldrat redan när den stod färdig. Planerna för det ritades upp i en tid när glada strateger i Washington räknade med att kunna driva en stor maktsfär från navet i Bagdad. En maktsfär som skulle täcka hela Mellanöstern. Den gigantiska anläggningen som kostade 750 miljoner dollar att bygga uppges numera stå halvtom. Av de 3 000 diplomater som var tänkta att svärma flitiga som små bin därinne finns numera bara 1 000 vara på plats och många av dem går dagarna i ända utan att ha något att göra. En ambassadtjänsteman förklarade för Reuters att han inte satt sin fot utanför ambassadområdet på tre år.ii

Den gråmelerade sanningen när snarast att Amerika är mer eller mindre överspelat som maktfaktor. Invasionen har snarast berett marken för ett allt starkare iranskt inflytande.

Kanske är det en av de bestående effekterna. En ny ambassadbyggnad och ett arv av aska.

 irakdebattörer

●●●
Tioårsdagen av invasionen av Irak passerade utan större fanfarer i Sverige. Det kom en del pliktskyldiga reportage här och där men inte mycket mer.

Annorlunda lät det när invasionen stod för dörren. Många av våra liberala och konservativa krönikörer var mycket entusiastiska. Peter Wolodarski, då en ”vanlig” ledarskribent på Dagens Nyheter kallade det för ”Slutlig uppgörelse mellan demokrati och diktatur”.iii

(Själva artikeln Wolodarski skrev är egentligen inte mycket mer än ett rätt långrandigt referat av en bok som propagerade för nödvändigheten av en amerikansk invasion. Det är också rätt betecknande för den svenska debatten. Påfallande många av Sveriges liberala och konservativa krönikörer iddes aldrig tänka ut någon linje utan nöjde sig med surfa upp någon amerikansk eller brittisk kolumnist och helt enkelt rapa upp innehållet inför sin svenska publik. Per Ahlmarks texter är späckade av anglicismer. Han skriver ideligen om Iraks ”vapen för massförstörelse”, en klumpig översättning av den amerikanska frasen ”Weapon of mass destruction”.)

Per Ahlmark har en särställning. Just hans kolumner om Irak har alla utsikter att bli klassiker i genren havererade prognoser.

Som profet är Ahlmark ett fiasko som sagt, där är knappt en siffra rätt, därmed inte sagt att hans texter är ointressanta. Det ger många intressanta inblickar i hur det såg ut i huvudet på interventionsglada svenskar, (och en hel del amerikaner).

Enligt det synsättet hade Amerika nu en gedigen radda av lysande triumfer bakom sig. Det första och andra världskriget, det kalla kriget, det första gulfkriget, ingripandena i Bosnien och Kosovo, allt hade gått som smort. Nu skulle man vända sig mot arabvärlden och nu skulle segrarna fortsätta.iv I Sydsvenskan jämförde Per T Ohlsson det kommande kriget med vilda västernklassikern High Noon där USA spelade rollen som Gary Coopers ensamme sheriff som förbereder sig att möta Ondskan.v

Invasionen som en vildavästern film där Per T Ohlsson och många med honom såg fram emot tv underhållningen. Folkpartiledaren Jan Björklunde propsade rentav på att Sverige borde skicka trupper för att delta i angreppet.vi

Kriget skulle bli en snabb framgång (för USA). Det var en självklarhet. Kritikerna skulle ”…tvingas äta upp sina egna ord och aktioner från 2002.” Hoppades Per Ahlmark. ”I månader har de kritiserat, förbannat och sökt sabotera USA:s planer att fälla Saddam.”vii Den dåvarande statsministern Göran Persson lät undslippa sig att litet kort krig skulle kunna vara bra för ekonomin. Den likaledes dåvarande utrikesministern Anna Lind kvittrade att ”Powells bevis är mycket övertygande”. (Det syftar troligen på den sk ”Dodgy dossier” som USA:s utrikesminister Colin Powell viftade med inför FN.)

Det skulle skulle bli invasion, det skulle bli krig. En stor del av Sveriges liberala och konservativa krönikörer var med på noterna. Argumenten var flera. De viktigaste var både felaktiga och krockade med varandra.

    1. Irak under Saddam Husseins styre innebar ett gigantiskt hot mot hela mänskligheten. Något som bland annat Per Ahlmar hävdade.viii (Ständigt dessa massförstörelsevapen.)
    2. Ett krig skulle bli en lätt match.

Den som deltog i nätdiskussioner om den amerikanska invasionen av Irak (något denne bloggare gjorde) kunde ofta få höra samma saker ännu mer ohöljt tillsammans med dunkla antydningar om att nu skulle väl all världens svartskallar få lära sig vilka som bestämde och att Amerika nu skulle plocka upp den vite mannens börda.

Ytterligare ett arv av aska.


iVast U.S. Embassy in Baghdad: A monument to what?” av Roy Gutman, McClatchy, 24 november 2008.

iiTroops gone, U.S. increasingly sidelined in Iraq” av Barry Malone och Peter Apps, Reuters 20 december 2012.

iiiSlutlig uppgörelse mellan demokrati och diktatur?” av Peter Wolodarski, Smedjan.com, 2003-4-3.

ivDet kommande jublet i Bagdad” Per Ahlmark, Dagens Nyheter, 10 oktober 2002.

vDe vanliga misstänkta” Per T Ohlsson, Sydsvenskan, 22 april 2005.

viSänd svenska soldater till Irak” av Maria Crofts, Dagens Nyheter, 2002-11-23

viiDet kommande jublet i Bagdad” Per Ahlmark, Dagens Nyheter, 10 oktober 2002.

viiiDen bästa boken om det kommande kriget” Per Ahlmark, Dagens Nyheter, 9 december 2002.

Kommentarer

Comment från Per A.
Tid 22 April, 2013 kl 21:09

Då man läser inlägg av Per Ahlmark från denna tid så är det fullt förståeligt att hans mediala närvaro efter 2005 eller så varit ytterst blygsam.