Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

February 2013
M T W T F S S
« Jan   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

Karriär genom näthat

Frågan om näthat har flammat upp. Det är en sak att offentliga personer får se sina åsikter granskade och kritiserade. Det är rimligt och legitimt, en viktig kugge i det demokratiska systemet.

Men sen finns tidvattenvågen av jäsande hat, missfirmelser och rena hot, icke minst de som drabbar kvinnliga debattörer. Efter att SVT låtit några av de drabbade framträda och läsa upp en del av de hot som flutit in har Sveriges offentlighet meddelat att den är chockad rentut sagt.

Men det finns näthatare och det finns näthatare. Somliga näthatare har svensk offentlighet inga större invändningar emot.

För några år sedan fanns ett par anonyma bloggar som närmast hade kultstatus i den konservativa bloggosfären: ”Alicio i Underlandet” och engelskspråkiga ”Stockholm Spectator”.

“Kultstatus” betyder här att de hade många läsare, inklusive i rikspress. Det betydde också att de ”satte tonen” och pekade ut färdriktningar för stora delar av den konservativa bloggosfären. De hade en stor svans av andra och tredjerangsbloggare som både citerade och följde upp.

Och med all sannolikhet visste de om det själva mycket väl.

Tonen kunde vara mycket aggressiv. Alicio länkade med gillande till ett uttalande om att Helle Klein var ”Hamas-Helle”.i Ett annat stort hatobjekt var Åsa Linderborg på Aftonbladet.

”Alicio” publicerade bland annat följande förtjusande bildmontage.

alicio

Fick det effekt?

Inte omöjligt. Åsa Linderborg skrev om ett anonymt brev hon fick:

I slutet av februari fick jag ett brev ställt till ”Fascistfittan Linderborg”. Inuti låg en bild på mig och en bild på en död kvinna från en utgrävd grav. Bara tandkort kan avgöra vem som är vem, hälsade avsändaren. Brevbäraren hade vänligheten att lägga det i ett snyggare kuvert.ii

Alltså, Alicio publicerar montage som troligen inspirerar ett anonymt hot. Och på bloggen ”Stockholm Spectator” var man öppet raljant över att Åsa Linderborg kunde ta illa vid sig. Hon fick väl stå sitt kast.

Matron of the bombvänster Åsa Linderborg boo-hoos in today’s Aftonbladet that mean people send her mean email, often including mean swear words like “fitta” (Note for non-Swedes: A naughty word for the naughty bits of a woman – Ed) and accusing her of being a “Stalinist whore.iii

Kort sagt: Åsa Linderborg visas först upp som ett grinande monster. Därefter upplyses hon om att bara får skylla sig själv och borde sluta klaga över saken.

En tid senare kröp identiteten fram bakom skribenterna på de båda anonyma bloggarna. Bakom ”Stockholm Spectator” stod Billy McCormac och Michael Moynihan, två amerikaner, bosatta i Sverige. ”Alicio” röjde sig genom att skicka in en anmälan till Granskningsnämnden för radio och tv och förkunna det på sin blogg utan att tänka på att anmälan blivit offentlig handling. Det visade sig vara en viss Michael Nussdorf.

Ganska omgående blir alla tre, Billy McCormac, Michael Moynihan och Michael Nussdorf anställda av Timbro. De förklarades utgöra Näringslivets Medie Institut, NMI. McCormac blev chef. Ytterligare en av de pseudo självständiga underavdelningarna i Timbro / Stiftelsen Fritt Näringsliv 2006. Den här skulle fungera som en vakthund mot oönskad mediebevakning.nmi

 

●●●
NMI levde ett kort tag men hade av allt att döma svårt att locka publik. Johan Norberg gjorde ett halvhjärtat att uppmana till fler besökare men intrycket är att det inte riktigt ville sig. Lägg därtill att det kom en del pinsamma frågor om hur det kom sig att Näringslivets Medieinstitut valde att ta in tre av de skräniga och mest fanatiska sköta ruljansen.iv

Det finns två möjliga motiv. Först och främst hade trion en stor publik under sin tid som bloggare. Förhoppningen bör i så fall ha varit de läsarna skulle följa efter till NMI. För det andra: genom att plocka in trion sände Timbro en uppmuntrande signal till andra konservativa bloggare. Ett sätt att säga, ”vad McCormac, Moynihan och Nussdorf är kan ni också bli. Fortsätt bara vad ni gör.”

Och då verkar det ha spelat rätt liten roll att alla tre var kända för sin aggressivitet. Kanske var det rentav så att Timbros ledning innerst inne gillade den.

 

●●●
Nussdorf försvann ganska snart ur bilden. Moynihan återvände till USA. Billy McCormac blev påläggskalv på den Timbro närstående PR-firman Prime.

Kort sagt kunde näthatet blir i det fallet startpunkt för en lysande karriär i PR-branschen.

mccormac

iAlicio” av Helle Klein, Aftonbladets blogg, 19 maj 2005.

iiFitta” Åsa Linderborg, Aftonbladet, 2005-05-20.

iii ”Stockholm Spectator” har tagits bort. Texten finns återgiven på Krigskrönikan ”Det ‘liberala’ hatet” 14 december 2005. Denne bloggare började sin bana som gästbloggare på Krigskrönikan. Thomas Lindström är den som förtjänar hela äran av att ha sammanställt den här informationen.

ivHar ni sett vad de skriver?” av Torsten Kälvemark, Aftonbladet, 2006-05-23.