Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

November 2012
M T W T F S S
« Sep   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

Planeten Palestina

 
 

Det gick vägen.

Under hösten förra året försökte det palestinska självstyret i Ramallah få erkännande som en självständig stat i FN:s säkerhetsråd. Det misslyckades. Den här gången vände de sig till FN:s generalförsamling istället och begärde en lägre grad av erkännande. Ett som gav det palestinska självstyret observatörsstatus, liknande det som Vatikanstaten har. Man släppte luften ur däcken på förhoppningarna om fullt erkännande. I gengäld fick man en omröstning i FN:s generalförsamling som inte kunna stoppas av något veto från USA.

Reaktionen i Israel var nervös. Utrikesminister Avigdor Lieberman kallade Ramallah regeringens drag för ”ren diplomatisk terror”. Det palestinska självstyrets presidenten Mahmoud Abbas var ”en lögnare, en ynkrygg och en vekling”.i

Kanske det mest överraskade är att utrikesminister Lieberman och hans kollegor kunde bli så överraskade.

Det faktum att presidenten Abbas och premiärminister Fayyad planerade att först bygga upp självstyrets institutioner för att efter 2011 börja söka diplomatiskt erkännande är en av de minst vaktade hemligheterna i Mellanöstern. Alltsammans är öppet och tydligt uttalat ända sedan 2009. En någotsånär utvilad underrättelse agent hade kunnat hämta alltsammans från internet och överlämna ett PM till Lieberman.ii Man kan närmast likna deras strategi vid diplomatiskt gerillakrig. Undvik hårdförsvarade punkter, gå fram där motståndet är svagt.

Resultatet kan bara beskrivas som ett veritabelt jordsked. 138 för, 9 emot och 41 stater hade lagt ner sina röster.

Från israelisk sida har man länge insett att omröstningen var hopplöst förlorad, istället har man satsat allt på att försöka bärga en ”moralisk majoritet” av demokratiska stater. USA och Kanada var givna.

Därmed återstår Europa som det stora slagfältet. Om så var fallet är det slaget hopplöst förlorat för israeliskt vidkommande. Stora länder som Frankrike, Spanien och Italien stödjer ett diplomatiskt erkännande. Tyskland, tidigare en säker stötta för Israel, lägger ner sin röst. Ja, ett tag övervägde Förbundsrepubliken också att rösta ja.

Ingen ”demokratisk majoritet” som motsätter sig erkännande av Palestina med andra ord.

Från Dagens Nyheters ledarsida kommer förklaringen att många västländer vill bjuda den hårt prövade regeringen i Ramallah på en framgång.iii Erkännande är med andra ord ett slags tröstpris till presidenten Abbas.

Det är möjligt, men man kan också se det som ett bevis för att den allmänna opinionen världen runt betraktar palestinsk självständighet som en rimlig och rättvis sak. Bland annat uppges Australiens premiärminister Julia Gillard ha planerat att rösta nej men valde att lägga ner sin röst efter anklagande frågor från parlamentariker och hennes egna ministrar.iv

Bland vanligt folk på Västbanken pendlade reaktionerna mellan cynism och avvaktan. Få trodde att det skulle göra deras liv bättre. Samtidigt verkar de flesta stödja självstyrets framstötar. Förhandlingarna låg hopplöst fastkörda.v

Reaktionerna i Israel pendlar mellan chock och ren hysteri. Tzipi Livni kallade det en ”strategisk terrorist attack” (så var vi där igen).vi Efter visst grubbel förkunnades att Israel inte skulle straffa självstyret för dess framgångar.vii Och att man skulle straffa det palestinska självstyret genom att inleda uppförandet av 3 000 nya bostäder i östra Jerusalem.viii

Allt är sig likt efter omröstningen men inget förblir detsamma.

Det område som det palestinska självstyret kontrollerar förblir en serie enklaver som då och då stryps ner av ockupationen. Vägspärrarna ligger kvar. Samtidigt har både Israel och USA fått ett skrämskott. Regeringen i Ramallah brukade vara något av en diskussionsklubb för infödingar, något som ockupationsmakten dumpade allehanda trista kommunala frågor på. Numera har samma självstyre tillgång till en rad FN organ. Det kan lämna in anmälningar till internationella krigsförbrytardomstolen och det har bevisat att dess diplomatiska kår kan trumma samman internationellt stöd om så skulle behövas. Det är ljusår från den tid när ordet ”palestinier” var liktydigt med ”terrorist”.

Staten Israel lever på planeten Palestina.

iLieberman: Abbas’ actions are ‘pure diplomatic terror’” av Jonathan Lis, Haaretz, 13 september 2012.

iiExempelvis från bloggen Vindskupan, ”Göra slut på ockupationen, trots ockupation” 14 maj 2010.

iiiFN skapar ingen stat” (Osignerad) Dagens Nyheter, 28 november 2012.

ivLabor MP says Palestine stance ‘balanced’” (Osignerad) Herald Sun, 28 november 2012.

vWith cynicism and apprehension, West Bank Palestinians support UN bid” av Allison Deger, bloggen Mondoweiss, 28 november 2012.

viIsraeli politicians weigh in on Palestinian UN move” (Osignerad) Jerusalem Post, 30 november 2012.

viiIsrael won’t punish Palestinians for UN statehood bid” av Barak Ravid, Haaretz, 28 november 2012.

viii3,000 homes beyond Green Line okayed” av Itamar Eichner, Yedioth Ahronoth, 30 november 2012.