Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

November 2012
M T W T F S S
« Sep   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

Nedräkning till krig

Den här gången började med en viskning. Det växte till ett buller. Bullret växte till ett brak.

Ett nytt minikrig har flammat upp. Man skulle kunna säga att det handlar om ett krig mellan Israel och Gaza. Problemet med den beskrivningen att den för tankarna till ett krig mellan två jämnstarka parter.

Och det kan knappast sägas vara fallet. Den ena är en av världens starkaste militärmakter med en stående armé på kanske 170 000 man och Mellanösternas starkaste flygvapen. Den andra parten är en kustenklav vars territorium helt domineras av sagda militärmakt, både till lands, till sjöss och i luften.

4 november. KANSKE började det då, när en palestinsk man i Gaza sköts av israeliska soldater efter att ha kommit för nära gränsstängslet.

Då infinner sig lätt frågan om det var så farligt att komma nära stängslet.

Svaret är att Israel utropat en 300 meter djup spärrzon – tänkt att fungera som ett slags ingenmansland – inne på den palestinska sidan av gränsen. Alla som syns där riskerar att bli beskjutna av israeliska patruller.

Och blir det också med stor regelbundenhet.

Från palestinsk sida meddelas att offret den här gången var en förståndshandikappad man. Att han varit obeväpnad och att han förmodligen dött där ute i spärrzonen eftersom eftersom man från israelisk sida i det längsta krånglat med att ge sjukvårdspersonalen tillstånd att hämta ut honom.i

8 november. Den israeliska armén genomför en ”incursion” in i Gaza. Det finns egentligen ingen bra översättning. Det handlar om ett mellanting mellan en räd och mindre angrepp. Den här gången är det en patrull på fyra pansarfordon och en bulldozer. Inne i Gaza möter de visst motstånd. Sådan fräckhet kan naturligtvis inte tolereras. De öppnar eld mot ett antal misstänka mål. En tolvåring dödas av en kulsprutekula.ii

Fram till nu är det rutinhändelser.

Lika rutinmässigt skjuter man från Gaza raketer mot israeliska mål som svar. De gör som regel liten eller ingen skada.

10 november. Nu hettar det till. En israelisk patrull jeep som kör längs gränsen träffas av en pansarvärnsgranat från Gaza. Fyra soldater såras. Två allvarligt. Från israelisk sida öppnar stridsvagnar eld in mot Gaza. Fyra palestinier dödas. Från Gaza skjuter man ytterligare raketer.iii

11 november. Om den israeliska regeringen haft som mål att skydda sin egen civilbefolkning från skada måste man säga att resultatet av den förda politiken utvecklade sig till raka motsatsen. Det kommer rapporter om att fyra civila såras av raketsalvorna från Gaza.iv Antalet israeler som dödats av raketer och granatkastare från Gaza från januari 2012 fram till den 11 november ska ha uppgått till exakt en (1). (Antalet palestinier i Gaza som dödats av israelisk eld under samma period ska ha varit 78.)v De bilder av konstanta raketregn som målas upp från Svensk Israelinformation är med andra ord knappast med sanningen överensstämmande.vi

12 november. Israeliskt stridsflyg angriper olika mål i Gaza. Ett fält i närheten av Jabaliya, mot Abu Jarad och mot ett fält i närheten av UNRWA kliniken i al-Nasser byn norr om Rafah.vii

I Israel skadades ett privathem när en raket slog ner på bakgården.

I Gaza uppges Hamas regeringen försöka få till stånd en vapenvila.

13 november. Hamas premiärminister Ismail Haniya har efter en hel del konfererande med med olika militanta grupper lovprisat dem.

De visade stor ansvarskänsla genom att säga att de respekterade vapenvilan om ockupationsstyrkorna också gör det.”

Det kan nog vara litet si och så med den ansvarskänslan på sina håll, både bland en del militanta grupper men framför allt hos den israeliska regeringen. Premiärminister Netanyahu var på ett mycket stridslystet humör.

Den som tror att dom kan förstöra vardagslivet för befolkningen i syd misstar sig. Och jag har ansvaret för att utkräva det priset när tiden är mogen.”viii

Och inom kort skulle Benjamin Netanyahu se till att det blev dags att utkräva det priset.

14 november. Nu tar allt en vändning till det värre. Den dagen drämmer israelerna till med att mörda Ahmed Jabari, chefen för Hamas militära gren. Det var ett såkallat riktat mord. I vanlig ordning genomfördes det genom att avfyra en robot mot Jabaris bil.

Det har länge rått delade meningar bland israelisk militär och underrättelsetjänst om hur effektiva riktade mord egentligen när det gäller att köpa frid åt ockupationen.

Man ser ofta konservativa bloggare frusta av förtjusning över den typen av kliniska robot avrättningar. Ett slags ”där fick de jävlarna”. Det finns andra bedömare som hävdar att i själva verket är närmast verkningslösa annat än mot rätt svaga grupper som står och faller med en eller ett par karismatiska ledare. I andra fall är de närmast ett bländande fyrverkeri. De skapar illusionen av att man ”Gör Något”. Det tillfredsställer hämndlystna på den egna sidan men leder till sist bara till att nytt folk snabbt befordras upp i organisationerna man angriper. För den som vill få igång ytterligare fientlighet är däremot riktade mord en prima metod. Metoden att avfyra robotar in i tättbefolkade områden bidrar till att skörda offer bland kringstående. Lägg därtill att Jabari förvisso inte var någon dununge men faktiskt inte heller gruppen av komplett oförsonliga. Han hade varit med och förhandlat fram frigivningen av den fångne Gilad Shalit och ska ha försökt hålla tillbaka mot kraven på raketbeskjutning av Israel. Vid andra tillfällen ska han sett till att de skickades mot tomma fält.

I det här läget KANSKE Jabari var en av de som skulle ha tryckt på för att ställa vapenvilan på fötter igen. Inte för att han var någon pacifist utan för att han ansåg att fientligheter bara kunde skada Gaza.ix

Samma dag dödas ytterligare sju palestinier. Tre medlemmar av Kassambrigaderna, en sjuåring, en ettåring, en nittonårig gravid kvinna. Nittio andra såras, varav tio kvinnor och femton barn.x

Från Israel rapporteras att en raket slagit ner i en shoppinggalleria, skadat gallerian och parkerade bilar.

15 november. Den här dagen dödas tre israeler när en raket slår ner i Kiryat Malakhi. För första gången når raketer från Gaza till Tel Aviv.xi Återigen ser man hur den israeliska regeringens omsorg om den egna befolkningens säkerhet snarare utsätter den för nya och större faror.

Inte för att det får opinionen att ifrågasätta något. Tvärtom verkar huvudelen av den israeliska allmänheten sluta upp bakom regeringen i krisens och rya på ”hårdare tag”, det vill säga fler och hårdare angrepp mot Gaza.

I Gaza var Hamas rörelsen å andra sidan piskad att fortsätta angreppen mot israeliska mål. De har SIN allmänna opinion att tänka på. De måste visa att de slår tillbaka på något sätt. Slår tillbaka för angrepp eller för blockaden.

Eller i alla fall SE UT som om de slår tillbaka.

Mycket tyder på att varken mordet på Jabari eller den bombkamanjen var något spontant påfund. Båda verkar ha varit i planering. Bland annat rapporteras att Israel åter förberett en omfattande propandaoffensiv efter samma mönster som Gazaoffensiven 2008-2009 och kapningen av konvojen till Gaza 2010. Precis som då har olika myndigheter pratat ihop sig. Den här gången har man föresatt sig att vara snabbare med att vidare befordra förmånliga bilder. Både det israeliska utrikesdepartementet och försvarets sajter har periodvis varit fylla med bilder på lidande israeler. Allt för att skymma bort bilden av motsidan.xii

Och i Aftonbladet skrev Wolfgang Hansson, ”Israel är oerhört skickliga i propagandakriget. Ändå har de inte en chans att vinna det.”xiii


 

iIsrael kills Palestinian man near Gaza border – medics” Reuters, 4 november 2012.

iiIsraeli gunfire kills Palestinian boy in Gaza clash: medics” Reuters, 8 november 2012.

iiiGaza flares as Israel hits back killing five” (Osignerad) Reuters, 10 november 2012.

ivTIMELINE: Israel’s Latest Escalation in Gaza” IMEU, Institute for Middle East Understanding, 14 november 2012.

vGaza abacus” (osignerad) Economist, 19 november 2012.

viGaza abacus” (osignerad) Economist, 19 november 2012.

viiWeekly Report On Israeli Human Rights Violations in the Occupied Palestinian Territory (08 -13 Nov. 2012)” PCHR, Palestinian Centre for Human Rights, 14 november 2012.

viiiIsrael, Gaza agree to hold fire after latest round of fighting” Reuters, 13 november 2012.

ixGaza: Assassinated Hamas Leader Ahmed Jabari ‘Was Canvassing’ Truce Agreement with Israel” av Umberto Bacci, International Business Times, 15 november 2012.

x8 victims of Gaza attacks identified” (Osignerad) Ma’an News Agency, 15 november 2012.

xiLIVE BLOG: Day 2 of Israel-Gaza conflict 2012” Haaretz, 15 november 2012.

xiiThe PR policy – ‘civilizing’ the operation” av Anshel Pfeffer, Haaretz, 16 november 2012.

xiiiKriget Israel inte kan vinna” av Wolfgang Hansson, Aftonbladet, 19 november 2012.

Kommentarer

Pingback från Motvallsbloggen » Om Israels illdåd och om deras propaganda
Tid 23 November, 2012 kl 0:34

[…] Länkar: – Puppet State America , Paul Craig Roberts, Information Clearing House 19/11 2012 (Citat: The German assault on the Warsaw Ghetto is one of the horror stories of Jewish history. Such an event is happening again, only this time Jews are perpetrators instead of victims. No hand has been raised to stay Israel from the goal of the operation declared by Israeli Interior Minister Eli Yishai to be “to send Gaza back to the Middle Ages.”) – Elites Will Make Gazans of Us All, Chris Hedges, Information Clearing House 19/11 2012 – Nedräkning till krig. Vindskupan 21/11 2012 […]