Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

May 2011
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

“Är Afghanistan det enda kitt som återstår?”

Pierre SchoriKriget i Afghanistan dränerar bort resurser från FN:s fredsbevarande operationer.

Trängande, viktiga FN missioner, framför allt i Afrika, haltar sig fram på kryckor, svältfödda på såväl biståndspengar som kvalificerade truppkontingenter från Europa som kan förstärka de fredsbevarande operationerna.

Under sitt fördrag på Södertörns högskolas utrikespolitiska förening i mitten av maj frågade Pierre Schori om någon visste hur många svenska soldater eller poliser som deltog i FN:s fredsbevarande operationer.

Svaret blev noll, nada, inga.

Nästan alla tillgängliga resurser plöjs ner i det alltmer tröstlösa fälttåget i Afghanistan.  Pierre Schori kunde under sin tid som FN sändebud i Elfenbenskusten se hur svältfödd den insatsen var på resurser. FN trupperna kom nästan uteslutande från Afrika och Asien. Ofta med sämre utbildning och material än sina svenska och europeiska kollegor. En indisk officer skall rentav ha berättat att hans landsmän började bli tämligen leda på principen om ”responsibility to Protect”, ansvaret att skydda civilbefolkningen. Västländer brukade enligt denne ofta och gärna upphäva salvelsefull retorik om att skydda civilbefolkningar men när det kom till kritan var det istället titt som tätt asiatiska och afrikanska soldater som fick ta smällarna, när de högstämda principerna skulle praktiseras.

Det en av Pierre Schoris stora invändningar. Det försvagar FN. Under Sovjets ockupation av Afghanistan höll sig FN organisationen neutral. Därmed kunde också FN medla när den Sovjetiska närvaron skulle avvecklas. I det pågående kriget inskränks FN:s roll till att gummistämpla USA:s åtgärder.

Det är illa.

Därmed har FN inga chanser att medla, förmedla eller ingripa humanitärt längre. Man har gjorts till en part i ett gerilla bekämpningskrig på Amerikas sida. Samtidigt har FN organisationen inget inflytande över den förda politiken. Den amerikanska regeringen beslutar på egen hand.

Schori berättade att Ryssland och Kina regelmässigt stödjer resolutionerna om att förlänga NATO truppernas närvaro i Afghanistan – utan några större protester och med ”illa dolda hånflin” åt västmakternas håll.

Sverige har i praktiken fått ett deltagande i ett krig där vi inte kan påverka strategin eller de övergripande besluten. Det är bara att driva med strömmen.

Hur började allt?

Ett vanligt svar är att det hela bygger på FN:s resolutioner och en inbjudan från den Afghanska regeringen.

Enligt Pierre Schori beror det snarare på att Sverige tillhör gruppen ”NATO wannabee” länder. Sverige, eller i alla fall ledningen för de flesta politiska partierna, vill gärna vara väl anskrivet i NATO och USA. Alltså harvar nu en svensk bataljon omkring i norra Afghanistan.

Kanske handlar det till sist om NATO. Schori hade noterat en rubrik på Atlantpaktens webbsajt: ”Är Afghanistan det enda kitt som återstår?”.

Den åsikten, eller insikten om man så föredrar är inte ovanlig. David Kilcullen, rådgivare vid CENTCOM högkvarteret –Amerikas militärområde för Mellanöstern och Afghanistan- förklarade också ett viktigt motiv för fälttåget just var att rädda NATO.[i] Detsamma förklarade Gunnar Åselius, professor i krigshistoria. ”De här soldaterna är i Afghanistan för Sveriges skull, inte så mycket för Afghanistans skull. Och alla i huset (Försvarshögskolan) vet om det.[ii]

 

Frågestund följde. En man på en av de främsta raderna begärde ordet. Han instämde i allt som Pierre Schori hade sagt.

Det framgick att han själv hade tjänstgjort i Afghanistan.

Pierre Schori i talarstolen


[i]Adviser David Kilcullen: US Has 2 More Tough Years In Afghanistan” av Anne Geran, i Huffington Post, 9 augusti 2009.

Kommentarer

Pingback från Motvallsbloggen » Varför är Sverige i Afghanistan?
Tid 14 May, 2011 kl 12:59

[…] nu. Idag vill jag därför bara rekommendera ännu en intressant och mycket viktig bloggpost på Vindskupan, om varför Sverige är i Afghanistan, enligt Pierre […]

Comment från Per A.
Tid 14 May, 2011 kl 15:51

Jag tror nog att en icke obetydlig anledning till varför Sverige är i Afghanistan är att FM som organisation och som individer vilja vara i Afghanistan.

Organisationen med ‘det insatta insatsförsvaret’ beheöver erfarenhet för att kunna sättas in.
Alltså harvar vi runt i Afghanistan för att kunna harva runt någon annan stans senare.

I rekryteringslöftet för de som söker sig till den nya försvarsmakten ingår ett antal ‘missioner’ utrikes. För att kunna fullföja detta löfte , och undvika att de dyrt utbildade soldaterna slutar i förtid, så måste FM vara insatt någonstans.

Comment från Kerstin
Tid 23 May, 2011 kl 23:07

Och nu har man väl skaffat sig en annan “kitt” om man skulle lämna Afghanistan, Libyen. Sen finns ju Syrien och Iran, som närmast liggande framtida projekt som “kitt” för Nato.

Har förresten tittat på TV_programmen med de svenska soldaterna i Afghanistan. Det verkar vara rena skämtet (fast ett dödligt sådant) det de sysslar med där. I det senaste programmet fick man klart för sig att de kör samma politik där som i Irak, att köpa sig afghaner (och utrusta dem med modernare vapen) varpå de byter sida alltefter vem som betalar dem bäst, precis som i Irak.
Det är helt otroligt det man håller på med. Tycks bara handla om att underhålla Västvärldens vapenindustri, och framför allt den amerikanska.

Pingback från Motvallsbloggen » Lyssna på vad Malalai Joya har att säga om ockupationen av Afghanistan
Tid 24 May, 2011 kl 1:48

[…] Länkar: – Enorma mineraltillgångar i Afghanistan, Rapport 14/6 2010 – “Foreign Intervention is Turning Into an Old-Style Imperial Venture”. What NATO is Doing to Libya, Patrick Cockburn, counterpunch.org – So, What Exactly is “Exceptional” About the American Empire? Obama’s “Original Sin” Against Morality, Andrew Levine, counterpunch.org – Palme hade reagerat mot Afghanistankriget, Bertil Jansson, Newsmill -“Är Afghanistan det enda kitt som återstår?” Vindskupan […]