Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

June 2009
M T W T F S S
« May   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

“Antisemiten Barack Hussein Obama”

obama-i-kaffieh

Medan USA och Israel n-ä-s-t-a-n är överens om vilken politik som skall drivas mot Iran kommer rapporter om att det börjar skära sig mellan de båda vännerna på andra punkter.

Framför allt när det gäller bosättningarna.

Ända sedan Oslo avtalet har Israel dyrt och heligt lovat att man inte kommer att bygga ut sina bosättningar på ockuperat område. Hela tiden har utbyggnaden av sagda bosättningar fortsatt under stilla visslingar.

Men nu, på våren och försommaren 2009 håller frågorna från Washington på att bli allt vassare.

Under Bush epoken vilade hela tiden ett solbelyst, varmt innerligt samförstånd som inget tilläts påverka. Så förklarade till exempel Bush att Israel gott kunde få hänga kvar vid de redan etablerade bosättningarna.[i] Från Bush regeringens sida låtsades man att man motsatte sig utbyggnaden av bosättningarna med undantag för “naturlig tillväxt” av redan existerande bosättningar.

“Naturlig tillväxt”.

I praktiken utvecklades den formuleringen till ett kryphål för att låta utbyggnaden fortsätta oförtrutet.

Naturlig och naturlig förresten. Besökare har sett vägskyltar om att det erbjuds upp till 100 000 israeliska shekel till den som är beredd att slå sig ner i en av de nyuppförda bosättningarna.[ii] Det skulle närmast tyda på att man på israelisk sida har vissa svårigheter att få till stånd den önskade folkströmmen in i de ockuperade territorierna.

Redan tidigare har det talats om slitningar mellan Israel och EU om samma fråga. Det hade kunnat avfärdas.[iii]

Nu börjar alltså signalerna från USA gå ut på samma sak. Utrikesminister Hillary Clinton förklarade att president Obama ville se ett stopp för bosättarverksamheten, “…inte bara somliga bosättningar, inte bara för utposter, inga undantag för naturlig tillväxt.”[iv] Det verkar vara förankrat bland USA:s europeiska allierade. Tysklands utrikesminister Steinmeier gick nyligen ut och upprepade i princip samma sak.[v]

Efter ett möte med USA:s specielle sändebud George Michell och israeliska tjänstemän i London var minerna ännu surare. En israelisk tjänsteman klagade över att allt det trivsamma samförstånd och alla bekväma överenskommelser som funnits under Bush epoken plötsligt verkade vara av noll och intet värde.[vi] Framför allt har man från israelisk sida upprört viftat med ett gammalt brev som Ariel Sharon lyckades klämma åt sig från president Bush i april 2004 under de amerikansk – israeliska relationernas klang och jubeltid. Där hade det förklarats att israelerna nog kunde få behålla sina bosättarblock till sist. (En av de israeliska delegaterna var en av Netanyahus närmaste medarbetare, viss Uzi Arad. En man som öppet förklarat att när det gällde Västbanken var det “… territoriet vi vill behålla. Befolkningen vill vi göra oss av med.”[vii])

Typiskt nog grälar man nu också om det verkligen fanns någon samsyn då heller. Enligt en anonym tjänsteman från den gamla Bush administrationen hade man på sin höjd en diskussion där man försökte bena upp vad begreppet “naturlig tillväxt” egentligen innebar men det fanns aldrig någon överenskommelse av det slag som israelerna verkar ha upplevt.[viii]

Ytterligare sked besk medicin levererades av sändebudet George Mitchell: president Obama förväntar sig att premiärminister Netanyahu skall presentera en ny, fräsch plan för sin freds policy inom fyra till sex veckor.[ix]

Man kan nog ganska lugnt säga att det INTE är regeringen Netanyahus store intresse här i livet.

Från den israeliska regeringens sida har redan den tragiska poesin börjat flöda. Kravet på att bosättningarna skulle frysas jämfördes med hur Egyptens Farao krävde att alla förstfödda söner skulle kastas i Nilen.[x]Vilken rätt har någon att säga åt oss att sluta bygga i landet som gud givit oss,” utropades det vid en demonstration i Jerusalem. En annan fyllde i “vi måste påminna oss om att han (Obama, Vindskupans anm) fick en muslimsk utbildning i Indonesien.” Där utlovades också att de skulle starta en kampanj mot “antisemiten Barack Hussein Obama.”[xi]

En bloggare suckade uppgivet att det troligen bara är en tidsfråga innan president Obama utnämns till den nye Hitler.

Så är detta vändpunkten?

Det finns de som tvivlar.

En av dessa är Stephen Walt (den ena halvan i duon Mearsheimer och Walt). JA visserligen verkar president Obama nu vara hågad att börja sätta press på Israel men det har (faktiskt) andra amerikanska regeringar gjort tidigare också. Allt som har kommit från Vita Huset hittills har varit verbala markeringar. Frågan om Obama kommer att sätta verklig press genom hota att hålla inne USA:s ekonomiska och diplomatiska bistånd hänger fortfarande i luften. Förvisso, ett bistånd på tre miljarder dollar om året borde kunna berättiga den amerikanska regeringen till ett visst inflytande men frågan är fortfarande om man vågar använda det.[xii]

Och som antyds av de inledande reaktionerna. Det skulle kunna resultera i en otäck krock.

Å andra sidan, vad är alternativet? Kanske att amerikaner och européer besparar sig från en obehaglig konfrontation men till priset av att israelerna oförtrutet bygger sig fast i Västbanken vilket kommer att göra en tvåstatslösning omöjligt.

Den skärande ironin i situationen är att de proisraeliska stödgrupper (som de tolv riksdagsledarmöter som nyligen skrev under ett öppet brev med krav på att Sverige skulle förena sig med Israel i kampen mot “den iranska bomben”) som vill förhindra alla hårdare påtryckningar mot staten Israel egentligen inte gör landet någon tjänst. Tvärtom. Ett Israel som lyckats kila sig fast i Västbanken permanent kommer att ha två val. Antingen måste man slopa tanken på att vara en “judisk stat” och bli en stat för sina innevånare med lika rättigheter oavsett religiös eller etnisk tillhörighet.

Gör man inte det återstår å andra sidan ytterligare två val: Apartheidsystem i evig tid där befolkningen på de ockuperade områdena permanent hålls nere som andra klassens medborgare eller komplett etnisk rensning.

En som varnat för det är ingen mindre än Israels förre premiärminister Ehud Olmert.

Om den dag kommer när tvåstats lösningen kollapsar och vi står inför en Sydafrikansk typ av kamp för lika rösträtt, ja då är det slut med staten Israel. De judiska organisationer som är vår maktbas i Amerika kommer att vara de första som vänder sig emot oss, de kommer att säga att de inte kan stödja en stat som inte stödjer demokrati och lika rösträtt för alla sina innevånare.”[xiii]

Något för insändarskrivande, svenska riksdagsledarmöter att begrunda kanske?


[i]Letter from President Bush to Prime Minister Sharon” på CNN world, 14 april 2004.

[ii]Israel’s ‘Colonies’ – Anna Balzer” intervju av Anna Balzer, 21 oktober 20008.

[iii]Israel varnar EU för kritiskt uttalande” av Cecilia Uddén, Sveriges Radio, 30 april 2009.

[iv]U.S. wants no more Jewish settlement growth, Clinton says” av Paul Richter, Los Angeles Times, 28 maj 2009.

[v]Germany’s Steinmeier wants an end to Israeli settlements” Deutsche Welle, 30 maj 2009.

[vi]Israel to U.S.: ‘Stop favoring Palestinians’” av Barak Ravid, Haaretz, 1 juni 2009.

[vii]Uzi Arad: “It is territory we want to preserve, but populations we want to rid ourselves of’” av Paul Woodward, bloggen War in Context, 18 mars 2009.

[viii]Israelis Say Bush Agreed to West Bank Growth” av Ethan Bronner, i New York Times, 3 juni 2009.

[ix]Obama to tell Israel: Form new peace policy by July” av Barak Ravid, Natasha Mozgovaya och Tomer Zachin,  Haaretz, 3 juni 2009.

[x]Ministers call out against US demand to freeze settlements” av Roni Sofer, Yedioth Ahronoth, 31 maj 2009.

[xi]‘We’re launching a campaign against anti-Semitic Obama’” av Raphael Ahren,  Haaretz, 3 juni 2009.

[xii]Is the Israel Lobby getting weaker?” av Stephen M Walt, blogg på Foreign Policy, 3 juni 2009

[xiii]Olmert to Haaretz: Two-state solution, or Israel is done for” av Aluf Benn  Haaretz, 29 november 2007.

Netanyahus medarbetare Uzi Arad blir intervjuad av Arutz Sheva. En kanal för bosättarrörelsen. Spetsa gärna öronen för vad karln kläcker ur sig precis i slutet av intervjun om “befolkningar vi vill göra oss av med”.

Kommentarer

Pingback från Motvallsbloggen » Tragedin i Gaza är en pågående sådan
Tid 4 June, 2009 kl 23:46

[…] – Till det första inlägget: När Iran blev Amalek – Till det andra inlägget: “Antisemiten Barack Hussein Obama” […]