Site menu:

Rapporter från Vindskupan

Kontakt

Blogg

[Valid RSS]
Prenumerera Creeper Politik
Alla Webbhotell

Arkiv

Sökning på Vindskupan

Annons

Kalender

June 2007
M T W T F S S
« May   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Senaste kommentarer

Kategorier

Senaste inlägg

Nya Friedmanenheten i Irak

Blog ImageIrakkriget har skapat en ny måttenhet. Den kallas för Friedman enhet – Friedman Unit eller FU.

Den har fått sitt namn efter kolumnisten och författaren Thomas Friedman (han med boken The Wold is Flat).[i]

Friedman var mycket entusiastisk över Irakkriget, han ville skrev han, gärna ”röra om i grytan”.

Ända sedan krigsutbrottet har han förutspått att de kommande sex månaderna kommer att bli avgörande för att vända krigslyckan. Det har han gjort upprepade gånger ända sedan november 2003.[ii]

Ni ser poängen eller hur? Den punkt när man skulle behöva ompröva alltsammans skjuts på något mystiskt sätt ständigt längre och längre framåt i tiden, samtidigt som man behåller den trevliga känslan av att det finns exakta slutdatum.

Operation Tillströmning (The Surge) har tydligen gett upphov till en rad nya Friedmanenheter. Inledningsvis sades att man skulle utvärdera den i september 2007. Nu talas från Vita Huset sida istället om årsskiftet 2007 / 2008 är en förträfflig målstolpe.

Blog Image

Mannen som kläckte hela idén till Bush sista desperata satsning, ”forskaren” Frederick Kagan har nu gått ut och talat om… att vi måste vänta fram till årsskiftet innan vi uttalar oss om ifall The Surge är en framgång eller ett misslyckande.[iii]

Det finns vissa tecken på att Frederick Kagan själv börjar bli alltmer nervös. ”Tillströmningen” är i själva verket ett mycket högt spel.

Den amerikanska armén har inte mycket mer än 300 000 man att sätta in. Om man skall använda bedriva långvariga fälttåg med värvade soldater bör styrkan ute i fält helst multipliceras med tre. Man har då en man ute i fält (A). En som blivit avlöst och kommit hem för att vila upp sig (B) och en man som HAR vilat upp sig och står beredd att avlösa (C).

Alltsammans bygger på erfarenheterna från Balkan. Soldaterna A, B, och C byts om vid fronten och på det viset kan man förlänga styrkans uthållighet och undvika, eller i alla fall uppskjuta, att soldaterna bränns ut.

Tanken bakom The Surge är att man slänger hela den modellen överbord och istället sätter in soldaterna A, B, och C samtidigt. Det som gör den modellen så riskabel är att OM den satsningen inte leder till resultat, ja då riskerar man att stora delar av den tillgängliga styrkan bränns till slagg. Den amerikanska arméns kärna är då utsliten och demoraliserad och då finns inte längre några reserver att ta till.

Efter Tillströmningen är det obönhörligen slut.

Man var mycket ivriga att peka på framgång. Redan i mars hävdade Frederick Kagans bror Robert i en kolumn att segern stod runt hörnet.[iv] När det gäller den tidpunkt när man måste konstatera misslyckande bör den skjutas upp med ytterligare några Friedman Enheter.

Det vore nog fel att avfärda Tillströmningen ännu men alla tecken pekar på att utvecklingen går åt fel håll från amerikansk synvinkel. Trots satsningen kontrollerar amerikanerna bara en tredjedel av Bagdad.

Det sista hoppet verkar vara att amerikanerna hävdar att man lyckats flera stammar i Anbarprovinsen att kämpa emot Al Qaida. Frederick Kagan ansåg själv att det var det ljusaste inslaget. [v] I en rätt litet uppmärksammad artikel från Inter Press Service hävdade Ali al-Fadhily att de stamallianserna tvärtom hotade att försvaga USA:s ställning.

Först och främst var de grupper man allierat sig med varken så starka eller respekterade som Kagan vill påskina. Resultatet skall enlig al-Fadhily ha blivit att de som har anslutit sig till den allians de amerikanska militärerna försökt upprätta stötts ut, isolerats och att ytterligare ett inbördeskrig hotar i Anbarprovinsen.[vi]
______________________________________
[i] För mer utförlig, om än illvillig, granskning av Thomas Friedmans insatser, se The Iraq Gamble av Jebediah Reed, i Radar Magazine 10 januari 2007.
[ii] ”Friedman Unit
[iii] ”Surge Architect: More Time Needed” av Michael Duffy Time, den 18 juni 2007.
[iv] ”The ‘Surge’ Is Succeeding” kolumn i Washingtonpost av Robert Kagan den 11 mars 2007
[v] i en artikel med den vitsiga titeln ” Sunni Skies Ahead?” av Federick W Kagan i The Daily Standard 12 juni 2007.
[vi] ”U.S. Losing Ground Through Tribal Allies” av Ali al-Fadhily Inter Press Service News Agency, den 15 juni.